Monday, February 14, 2011

mari belajar menaip..

haa.. hari ni aku nak ajar korang menaip la..
senang je... xsusah pun...
tp aku ambik time blajar menaip satu sem je..
blaja menaip ni wajib utk cos aku...
menurut mdm yg ajar aku menaip nih senang je...
mula2 korang kena lihat pada keyboard korang...
kat huruf "F" dan "J" tu ada tanda kan...
huruf ASDF tu merupakan homekey utk jari belah tangan kiri...
huruh JKL dan semi colon pula homekey utk jari belah kanan...

contoh nih..


macam yg korang tgk kat diagram kat atas tu, ibu jari hanya utk spacebar... ibu jari kanan je yang digunakan utk menekan spacebar sbnrnya..
yg belah kiri hanya "rest" kat atas spacebar...
susunan jari ikut warna seperti di atas..
contohnya warna hijau tu..
homekey dia ialah F...
maksudnya kawan utk huruf F ialah G,V,B,R,T dan no 4&5..
rujuk gambar utk memudahkn korang...
utk jari yang lain pulak pun ada pasang masing2....

selain itu, benda wajib utk blaja typing nih ialah cara duduk...
kalau korang duduk cara malas susah ckit la nak menaip...
kena duduk mcm biasa dlm keadaan selesa..
tulang belakang mesti lurus..
cara duduk paling sesuai mcm gbr kat bwah...

posisi betul


mata tu kena menghadap teks yg hendak d taip, bkn tgk monitor atau keyboard...
kalau nak belajar kat tempat tuition pun boleh..
nak blajar sendiri pun boleh..
korang boleh download software nih.. klik
kalau x faham jgn malu bertanya...

credit: images from google

p/s:blaja taip mcm makan kacang je..heee

5 comments:

Nurul Afifah Addnan said...

wah...cam leceh je?? kne hafal keyboard nih.!

FaKArePa!n said...

pernah jugak beljar cara ni masa kelas komputer zaman sekolah dulu.. hehe.. new follower kat sini..

jom baca..
Juliana Evans lagi cun dari Diana Danielle

perpatih_kenyalang said...

senang je la.. nak kena tau home key je... kena salu buat latihan la... mcm jari utk huruf A leh pakai utk huruf Q dan Z.. mcm tu la..

padlie said...

ni guna keyboard QWERTY.. kalau tetiba guna DVORAK (http://blog.thetonk.com/wp-content/uploads/2010/04/dvorak.png), abis...

gurau je.. Malaysia xde DVORAK..
nice tips..

perpatih_kenyalang said...

thankss...