Sunday, August 14, 2011

fuhhh...

hmmm.. pesal petang nih lain sangat aku rasa...
sejukkk seperti di uganda.. hehe..
lama dh aku x da berperasaan macam nih...
tp petang nih seriously aku rasa nyaman dan tenang..
walaupun ada sedikit gundah dihati....
mungkin berkat kita berpuasa, hati kita menjadi lapang... alhamdulillah..
tp kan hati aku nih mcm ada something missing..
pekebende yg missing tuh pun aku..
tp best jugak la berperasaan camnih...
huhu...
the end....


p/s: xpasti dgn hati...

sahabat

salam semua..
sorry lah ye sbb dh lama sy x update...
kekangan waktu dan kemudahan utk sy online yang menjadi halangan..
hehe.. slagi sy boleh update, sy akan uptodate kan blog nih...
buat geng2 black mamba.. tq sbb setia membaca blog sy...
hehe...
so pagi nih nk crite ckit pasal sahabat...
sahabat nih kira mcm kawan lah kan??
apa beza antara sahabat ngan kawan??
tp aku rasa mcm xde beza pun...
mungkin berbeza jika kita tambah perkataan karib di belakang sahabat or kawan tersebut...
kadang2 kita boleh tambah perkataan special kat blakang kedua2 ayat tersebut...
so korang pandai2 lah nak tambah yg mana satu kat sahabat or kawan korang...


search kat google

hmmm... sepanjang hidup aku, xde sorang pun dr sahabat or kawan aku yg pernah bagi something kat aku..
ye la.. bg something yg boleh membuatkan kita teringat kat dye...
hehe... lebih kurang macam sourvenior lah tu...
sahabat ni agak istimewa la kat aku....
aku xtau nk describe dye nih mcm mana..
tp walauapapun aku berterima kasih sbb dye sudi berkawan dgan aku...
aku sangat hargai dan sayang dengan kawan2 ku sekalian.. hehe termasuk geng black mamba.. hehe...

" I am appreciate coffee without susu...
  night without lampu...
  burger without keju...
  curry without sudu...
  but not friendship without u....
  sweet memories"

p/s:  sahabat : )

Tuesday, July 19, 2011

BEN ASHAARI AJAK PILIH BLOG!!

salam abg ben.. hehe.. dh lama dh x update blog sy nih...
ni pun baru nak join segmen abg ben balek.. hehe
seperti segmen2 abg ben yang lepas, gbr abg ben adalah satu kewajipan..
so kita letak la gbr dye dulu k...


ni la abg ben


sebenarnya aku dh buat dah satu entry pasal asal usul blog aku nih... kalau korang nak tahu korang klik dekat cni...  so xperlu lah aku nk cerita panjang lebar kat cni... kalau korang nak tau idola aku korang klik kat cni...

ok.. kenapa blog aku nih korang mesti singgah hari2??? sbbnye kita ni kan blogger, so mestilah jengok2 kwn2 kan.. mcm abg ben dia buat segmen utk kitorang...so betapa baiknya abg ben nak merapatkan silaturahhim antara blogger2 sekalian..

tu je kot.. hehe =P

p/s: nak join?? tekan je kat cni...

Monday, July 18, 2011

renungkan sejenak...

ni aku nak kongsikan 4 perkara yang mempunyai kesan yang besar utk diri kita...

4 perkara yang menguatkan badan :-
-memakan daging
-memakai haruman/wangi2an
-kerap mandi
-berpakaian dari kapas

4 perkara yang melemahkan badan :-
-kerap berkelamin (bersetubuh)
-selalu cemas
-banyak minum air ketika makan
-banyak makan bahan yang masam

4 perkara yang menajamkan mata :-
-duduk menghadap kiblat
-bercelak sebelum tidur
-melihat pemandangan hijau
-sentiasa berpakaian bersih

4 perkara yang merosakkan mata :-
-memandang najis
-melihat orang dibunuh
-melihat kemaluan
-membelakangi kiblat

4 perkara yang menajamkan fikiran
-tidak berbual kosong
-rajin menggosok gigi
-bercakap dengan orang soleh
-bergaul dengan para ulama

ni pulak aku nak kongsikan mengenai 4 cara tidur....

1.  Tidur para nabi

- tidur terlentang sambil berfikir tentang kejadian langit dan bumi

2.  Tidur para ulama dan ahli ibadah

- mengiring ke sebelah kanan untuk memudahkan terjaga untuk solat malam

3.  Tidur para raja yang haloba

- mengiring ke sebelah kiri untuk mencernakan makanan yang banyak dimakan

4.  Tidur syaitan

- menelungkup/tiarap seperti tidurnya ahli neraka

ingatlah peranan kita sebagai seorang khalifah dimuka bumi ini.. hidup kita hanya untuk nya... amal kebaikan yang kita lakukan adalah utk mendapatkan syurga di akhirat nanti... insyaAllah....

p/s: sharing is caring.... : )

Wednesday, July 13, 2011

terkujat aku..

halamak.. terkejut betol aku tadi... tibe2 je coklat mencurah2 ke ladang gandum..dan poopss... jadilah koko krunch... hahah... itu peribasaha yang boleh aku ungkapkan...
actually yang aku maksudkan ialah, tadi tiba2 je kilat menghentam bumi... apa lagi melompat lah aku.. haha..
akhirnya hujan turun dgn begitu lebat di tempat aku ni.. syukur alhamdulillah..


indahnya ciptaan illahi

dh dekat seminggu lebih hujan x turun2 kat cni... huhu... bgus jugak kalau time2 hujan nih aku kat rumah... boleh layan tdo.. haha.. halamak.. bru teringat yg aku turun pg tadi naik moto... adoohhhh, mcm mana la aku nk balek umah makan nih.. hope hujan akan berhenti kejap lagi... tp hujan nih mcm xde tanda2 nk teduh pun.. huhu.. maklumlah lama sangat dh panas... biar la pokok2 kat hutan tu merasakan nikmat hujan..

p/s: boleh redakan jerebu kat tanag seberang...

Monday, July 11, 2011

thanks...

wah.. lame dh aku x hupdate aku pnye blog ni..
org yang singgah pun dah kurang..
tp tq kepada follower aku yang ke 100 n 101..
trima kasih kerana berjaya menggenapkan bilangan follower aku tuh..
tahniah jugak buat korang kerana telah mendaftarkan diri sebagai geng black mamba...
haha...

kepada follower yang baru selamat datang sy ucapkan..
kepada yang lama trima kasih sy ucapkan...
ceh.. mcm la blog aku tu famous sangat....

follower baru, soryy sgt2 sbb aku xleh nak trace url korang....
line mengong kat cni.. huhu
len kali aku akan letak nama korang ok..
gud bye..

p/s: 101 to 200...

Thursday, June 9, 2011

haish...

huh... hampeh betol lah...
bukan apa.. asal aku bukak tv je crita org kahwin.. kalau x org kahwin crita orang berkahwin...
dh xde cter lain ke?? jeles lak aku tengok cter mcm tu..
huhu.. ntah apa2 kan..
aku xtau la pesal la crite mcm tu bg effect yg sangat besar kat aku nih...?
aku nih dh wajib kahwin ke??
huh.. impossible..xleh kawin dulu sbb xde duit.. tp keinginan tu ada.. haha
sape nk kawin ngan aku angkat tangan.. haha
aku plan kalau boleh nk bertunang tahun 2015.. huhu.. bkn kemaruk tp ye la.. aku just merancang je..
kalau ada calon mesti jadi... kalau xde terpaksalah cancel je plan tu...
ehh aku ni ngigau ke ape..
huhu.. ok.. bye...

p/s: kahwin=duit??

thanks..

wah... dah berbunga jugak nuffnang aku tuh..
walaupun xbanyak tp ok lah sebagai pengganti semangat yang hilang nihh..
dulu org yg bg semangat buat blog.. tp skarang nih semangat dh xde.. huhu...
tengok kat acc nuffnang tdi terubat la ckit semangat aku tdi.. huu
well aku rasa post aku hari ni pendek2 je kot..
xtau nk taip pe lagi.. mood dh ilang..
walau pe pun.. aku tetap aku...
haha.. thanks nuffnang...


ehsan google..


p/s:  duit2 je skarang nih...

kenangan..

kenangan tu rumah seri kenangan??
bukan lah.. kenangan tu sesuatu yang kita sentiasa ingat.. sentiasa  di minda kita..
kalau kita ingat, kita tersenyum... kita ketawa... ada kenangan yang membuatkan kita trauma...
itu lah kenangan.. bermacam2 jenis kenangan...

tp dapatkan kita melupakan kenangan kita dengan seseorang setelah sekian lama??
mampukan kita menghapuskannya dari memori kita?
agaknya kalau dapat pun kita hapus mungkin memakan masa...
sebab kenangan nih sudah terpahat di minda dan hati kita..

setiap kenangan yang terjadi adalah satu aset yang paling mahal untuk diri kita sendiri..
kenangan kita berbeza dengan kenangan orang lain...
kenangan kita terjadi berbeza dengan insan lain..
oleh itu, kenangan begitu berharga...
bg saya, sampai mati saya xdapat lupakan kenangan saya..'

cubalah anda sentiasa memikirkan kenangan yang telah terjadi kepada anda...
hargailah bagaimana kenangan tersebut terjadi...
sekian..

p/s:  jangan sia2kan nya...

sorang je lagi...

hye... follower dh 99 orang..
nak tunggu sampai seratus..
agak2 sapa lah orang yang berjaya genapkan angka tersebut...
ada bran??
tryla kalau berani..
haha

Wednesday, June 8, 2011

tua kah engkau..

hye.. korang perasan x?? kalau korang x perasan aku xtau nk cakap apa lagi....
korang perasan tak yang korang tu semakin hari, semakin tua?? hahha..
byk yang xnak ngaku dye tua.. ramai yang xnak bg tau umo sebenar.. ape kes mcm nih???
haha.. makin tua seseorang, makin respect la orang lain kat dye..

ye la kan... ramai yang expect orang tua nih byak pengalaman... lebih awal makan garam... btol x?? lebih awal makan nasik xleh eh?? kenapa mesti garam jugak?? huhu...
hurm.. ramai jugak yang bagi tau... paling berusia seseorang tu semakin bijak.. ye ke nih??
bijak tu dari segi apa pulak??

haha.. ramai jugak yang cakap.. orang yang tua nih lebih berhati2..
ye ke berhati2... jangan makan hati sudeyh...
aku nih bukan apa... bukan nk kutuk orang tua pulak.. aku pun tua apa.. dh boleh mengundi dah ni..
haha.. ye la.. boleh la jugak jadi reference kat kazen2 aku yang kecik2 tuh...

jangan diorang ikut perangai seton aku sudah.. haha
kita kalau nak pimpin orang, biarlah pimpin seelok2nya... pimpin sebaik mungkin..
kita kalau berkenan kat orang, kena lah hargainya... jangan nk main2... xelok tau!!
kita kalau xtau kenalah tanya kat orang.. jangan jadi buduh sombung... xbagus tu.. nanti kita bertambah bangang.. kan susah mcm tu.. hehe..
ok geng.. mana yang boleh pakai korang ambik.. mana yang xleh pakai ko buang jauh2.. huuu

p/s:  buang yang keruh.. ambik yang jernih...

Monday, June 6, 2011

saja2...


haa.. korang dh tengok kan gambar di atas??
bagi korang, apa yang korang fikir pasal gambar tersebut..
ye la kan... sekeping gambar, kalau kita tafsirkan betul2, boleh memberi seribu maksud...
heee... dh macam doktor falsampah pulak aku neh...haha...

ok... bg aku gambar tersebut adalah sebentuk cincin...
boleh jadi nih cincin pertunangan.. or maybe cincin kahwin... setakat nih aku xde pulak dengar cincin kematian  kan.... huuu.. seram...

korang target ble korang leh kahwin.. ni andaian je k.. bkn betol2....
aku punya target, kalau boleh aku nak bertunang selepas chenta aku grade degree.. insyaAllah jodoh tu panjang.. hee.. agak2 umo masa tu 25 la... insyaAllah umo pun panjang...

lepas tu target kahwen pulak?? aku rasa kalau dpt tahan 27.. kalau xdapat 26... haha... -_-''
hmm.. pastu?? honeymoon?? haha.. aisyeh.. melalut la pulak.... masa masih panjang cik abang oi....
nk tunggu hari bertukar hari pun lama... ni kan nak tunggu tahun bertukar tahun...
kalau boleh aku xnak org len.. aku nak dye jugak...

kalau korang sanggup x tgu pasangan korang bertahun2 lamanya??
aku?? insyaallah aku cuba sedaya upaya... selagi hati bertaut, selagi itu kami berpaut... haha..
peribahasa hentam keromo..

tu je kot aku nak membebel mlm nih.. bukan salu aku dapat update blog nih... bye2...

p/s: kmk cinta maghfirah bt. mohd yunus.. huu...

Sunday, June 5, 2011

nak jugak..

time2 cuti nih banyak pulak org berkahwin kan..
bukan takat kahwin bertunang pun ramai jugak...
ye la time cuti nih  la ramai sedara yang balik kampung..
ada la jugak kakitangan nak uruskan majlis...

selain tu time cuti2 macam nih ramai jugak yang pegi melancong...
mesti bestkan kalau dapat bersiar2 makan angin...
aku nih dh lame sangat x jalan2 makan angin dengan family...

huhu... last aku pg melancong pun time umo 15 tahun..
tu bukannye melancong... tu melawat kampung... hehe
skarang nih dh berzaman x balek kampung...
maklumla family jauh2.... hee.. kesian aku kan...
haha...

nasib baek aku dh lepas sume paper..
lepas nih boleh la aku melantak nak buat apa pun kan...
sambil2 praktikal leh la wat duit di malam hari...
ade la jugak duit nak beli handpon kan...

penat?? mmg la penat kot.. tp kalau aku dok rumah pun aku nk buat apa?? tgk tb??
baek aku sambil praktikal aku keje pada malam hari kan..
xla aku berfikiran jauh mengenang awek di hujung tanjung sana.. hee...
ok kwn2.. tgu post aku seterusnya.. haha....

p/s: hantu rajin dh datang....

Thursday, May 26, 2011

sadisnye...

haish...
tbe2 je rasa malas n sedih nih...
lesu la tambah2 lagi hujan mencurah2 di ladang gandum..
poops.. jadi lah koko krunch.. hehe

result dh kuar.. bertambah lagi la kerisauan d hari ini..
ujung minggu ni tpaksa la aku balik uitm semula..
ye la kan.. nk ambik paper supp..

mintak mintak la aku boleh lepas paper ni nanti..
kawan2 doakan aku jugak ye..
sbb aku nk pegi praktikal la..
kalau aku x lepas terpaksa la aku praktikal d uitm..

langsong x best...
sedih nye...
o god, please be kind to me, give me strength to get through all of this..

p/s: sabor je la...

Thursday, May 19, 2011

fuh...

heh... dh lame bebonar x tulis something kat blog nih...
agak2 dekat 3 minggu jugak la aku x update...
bkn malas, tp masa je x mengizinkan...
line pun hampeh sbb tu la aku malas nak online...
skarang nih dh tengah bulan 5.. xlama lg result kuar.. hee..
standby utk supplement paper je lg nih..

aku tau korang mesti rindu aku kan..
mesti korang rindu nak baca tulisan aku kan..
hehe.. mesti korang muntah hijau sbb aku ni syok sendiri.. wekk..

btw aku kat cni sehat walafiat... korang jangan la risau.. ceh..
len kali aku update bende best2 utk korang..
sampai berjumpa lagi..
tata...

Monday, April 11, 2011

CONTEST ALYA : AKU DAN ALAM

ok sume.. ni la first time aku join kontest selain dari kontest abang ben.. hehe
sekali imbas macam menarik jugak...
apa2 pun kalau korang nak join klik je kat cni k..

nak join kontest nih kte kne la follow cik alya nih...
stage one dah..

pastu buat entry n letak banner...


stage two.. done


pastu stage three letak gmbar aku dgn alam... hehe


stage three.. also done


next stage, kena tag 5 orang.. ok... i) hitam manis ii) piekaSahaja iii) una iv) marfieyra v) najwa

okeyh.. sume done... boleh menang ke x nih?? hehe... gbr tu ada la ckit berkaitan dgn alam... xsemestinya kta bgambar ngan pokok kan?? kte boleh expressikan alam nih dlm byk cara.. salah satu nya dgn lukisan.. oklah..  thanks cik alya.. hehe

p/s: congrat sbb buat kontest.. hehe

Monday, April 4, 2011

sexual harassment in the workplace

berdasarkan tajuk diatas tu, aku bukan la nak buat entry dalam bahasa inggeris..
tu ialah tajuk speech time aku pg dinner semalam..
hehe..
event ni adalah merupakan event coursemate aku... iaitu budak part 4.. subjek Organizing Event...
hehe.. team diorang nih bernama "Lavandula Killiant" dari OM114 4C... huhu...
event nih dibuat kat Penview Hotel, Kuching...
sepanjang event tu speakar mmg menyebut je pasal sexual harassment ni..
dye kata yg bende nih xnormal... mmg la kan.. tp bg sesetengah org mengayat awek tu normal..
speaker tu cakap yg mengorat awek kat stesen bas tu salah satu sexual harassment..
so kalau awek tu xsuka korang xleh pakse ok..
haha...
bercakap pasal "sex" dgn seseorang juga boleh dianggap sebagai sexual harassment...
yela kalau dye suka xpe.. kalau x suka nasib korang la.. huhu...
so aku nak cakap banyak pun x guna..
kalau nak tahu lebih lanjut korang pegi je mana2 NGO yang berkaitan dgn hak asasi wanita nih..
xpun korang pg jumpa kaunselor je la..
nak buat aduan pasal sexual harassment??
korang boleh talifon talian "Women's Crisis Phoneline"
iaitu di talian 082-422660... nih talian utk Sarawak je ok..
organisasi ni di beri nama Sarawak Women For Women Society..
sekian saja flashback sy... hehe...

ni budak degree Office System


baju putih mirul, sebelah tu zamir


ijan ngan mirul


aku ngn miera


p/s: malas nak edit gbr.. hehe

GEGAR 1 RIBU BLOG APRIL BERMULA!!

xpayah banyak cakap..
xpayah banyak komen...
jangan buang masa..
jom join..


amacam?? nak join? klik je cni weh.. hehe

Thursday, March 31, 2011

a moment in a million years

kepada geng black mamba yang sedang membaca, entry ni adalah berkaitan dgn diri saya...
tidak ada kena mengena dgn yg hidup ataupun yang telah meninggal dunia.. ceh..
sebenarnya "a moment in a million years" ni lagu scorpion...
aku suka sangat ngan lagu nih..
lirik yang begitu bermakna...
berkesan sangat ngan hidup aku nih..
bila aku tension aku dgr lagu nih..
bila aku sedih aku pun dgr lagu nih jugak...
bila kawan2 tiada di sisi aku pun dengar lagu ni jugak..
korang nk tau sbb ape aku suka dgr lagu nih??
lagu ni la yang buat aku teringat kat seseorang...
bila aku bergaduh dgn dye pun aku dgr lagu ni utk hilangkan baran aku..
aku xtau kenapa...
connection antara si dia dan lagu nih umpama hidup dan mati utk ku...
huhu... berair pulak mata nih...
hemph.. byk sgt dah aku sakitkn hati dye nih...
xtau la pasal apa.. sepatutnya pengalaman sudah mengajar kita erti hidup..
apekah aku nih jenis yg x reti belajar dr pengalaman...
adakah aku leka, terlalu selesa dgn apa yang aku ada..??
Ya ALLAH, hanya padamu aku meminta...
tlg lah hambamu YA ALLAH...
aku takut kehilangannya... dan aku takut akan menyesal suatu hari nanti..
tsk tsk...


i'm lost


p/s: final week lebih kurang 2 mgu lagi..

can you run it??

can you run it?? atau dalam bahasa malaysia "boleh kamu lari itu??".. haha
sapa2 yang kaki men game boleh la try menatang nih utk check korang punya spesifikasi lappy atau pc korang..
ye la nak cek boleh x korang main game tu...
bende nih boleh check korang punya processor, ram, video card dll...
nak try?? senang je...
mula2 kena search kat google... pakai keyword nih.."can you run it?"
pastu klik kat suggestion yang atas skali tu..
nak senang pg je kat laman web nih...
pastu korang dh boleh cek game yg korang yg nk main tu support ke x dgn korang punya pc...
semoga berjaya...



p/s: malu nk tunjuk result.. hehe

Wednesday, March 30, 2011

test mata korang..

salam sume.. hehe... tanpa berlengah lagi aku nak post satu entry yang best utk korang cuba...
kalau korang rabun lagi ok..
x rabun pun ok jugak.....
ok... korang tengok gambar kat bawah ni ye...

ni ha

ok gbr kat atas tu kalau kecik lagi bagus...
aku nak korang tengok gambar nih dr jarak yg jauh ckit dr skirn lappy korang...
xpun korang kecik kan mata korang tuh..
ok dr ctu korang akan nampak marilyn monroe..
pastikan korang dapat tengok ye..
haha...
pastu tengok gambar nih pulak... gambar yang sama cuma saiz je yang berbeza..
huhu...

yang ni


ok gambar yang di atas pastikan korang dpt tengok einstien..
dpt ke tak.. pas korang tengok gbr yg dlm saiz besar nih, korang pegi jauh2...
so korang dpt tengok sape??
huhu...
slamat mencuba..

p/s: terkujat jugak tgk 1st2.. hehe...

Monday, March 28, 2011

dh lama dh..

yup.. mmg dh lama dh aku buat benda nih..
benda apa ekk?? benda ni la..
haha.. iklan nuffnang..
dh berbulan aku tunggu jenis iklan masuk..
tp mcm xde pun..
camne tu??
aku x tipu la.. ala...
tengok nih...

tengok.. aku x tipu kan..
kepada otai2 yang dah pakai nuffnang ni sila la beri tunjuk ajar..
ok..
thanks..

p/s: hampeh... haha

GEGAR BLOGGER BARU

yup... xlain dan xbkan.. segmen abang Ben kita...
hahaa.... segmen kali ni mcm xbrapa nk rumit so aku join je...
dan seperti biasa, kita kenalah tempek gambar abg Ben dulu mcm gbr kat bawah ni ye...


pasal pa kita kena tempek gambar nih??
sebab kita kan join segmen abang Ben so kena la letak gbr nih kat dlm entry kita...
kalau korang pun nak join kelik je kat cni...
dh klik?? xsusah pun kan...
tp kena ingat, kalau nak join kena pastikan yg followers korang tu xlebih dari 500 orang..
tp kalau 499 org follower boleh ke abg Ben??
huhu...

ok skarang sesi menjawab soalan abg Ben...
mengapa sy jd blogger?
entah la abg Ben, sy terjadi blogger nih mungkin secara xdak sengaja kot..
ye la, salah satu asignment sy dulu buat blog..
mungkin dr ctu la trus timbul minat nak teruskan aktiviti blogging nih..
hehe..

page yang sy salu tinjau??
mesti la page abang BEN... sbb nak tau kot2 ada kontest baru...
selain tu sy akan pg ke page follower sy yg ada entry baru...
xpun mesti pg page org yang chat dgn sy..

okeyh ni je kot..

p/s: follower xsampai seratus lagi.. huhu

21 tahun dh..

satu lg entry utk tatapan penonton sekalian..
utk makluman anda 21 tu bkn no setan.. no setan 666.. haha
umur aku dh nak masuk 21 tahun... tanggal 19.10 nanti genap la sweet 21...
hadiah korang jangan nak lupe bagi...
aku nk crite pasal ape tdi ekk??
ok aku crita la pengalaman hidup aku sepanjang 21 tahun nih...
btw xterlambat lg utk aku ucapkan SELAMAT HUT-204 PDRM kepada abah aku..


ni la abah aku.. hehe


hee.. xlama lg dh nk pencen org tua tu...
ok jugak.. leh jaga emak kat umah...
kesian sgt dkt emak sbb salu jauh dr insan tersayang...
mesti ada yg bergilir2 pergi tempat lain...
kalau mcm dulu along yg blaja jauh..
skarang ni along kat umah, aku n abah pulak jauh.. salu sgt kena tinggal..
dh la aku dr kecik pun susah nak bersama dgn abah..
ye la.. zaman abah masuk polis dulu zaman komunis ada lagi kat swak nih..
abah aku PPH.. asyik kena tinggal je ktaorang nih..
so korang kena la hargai pengorbanan polis... yg corrupt boleh d caci, tp jgn caci semua la...
haha.. mcm panjang pulak entry aku nih...
t la aku sambung lagi... next entry aku akan critakan tempat aku bersekolah pulak.
haha.. ok x??
kalau nak tau kat mne aku skolah korang komen je la ekk.. mne tau kte nih school mate...

p/s: komen la.. huuu

bila la dapat pakai..

fuhh... dh lama sangat x pegang blog nih...
dh brapa hari dh blog aku nih kesepian tanpa kasih sayang dr tuannya..
bkn apa, mood nak update blog nih kurang ckit...
la ni dh ada mood..
so ingat nak update kan apa yg patut...
semalam aku ada godek2 internet..
cari pasal hp nih... nokia 5800..


akan masuk dlm inventori aku.. tp bila??


menantang nih mmg dh lama aku idam2kan...
disebabkan aku nih student so duit tu tadak la.. hehe
hp nih kuar pun dh agak lama...
tp aku mmg geram kat hp nih....
t aku gaji aku angkat la tpon nih...
agak2 korang hp nih ada lagi x?? huhu...
kalau xde camne pulak...
ayooo... ama apa.. ahaha
kepada kawan2 yg pakai hp ni tolong la bg tau brapa harga pasaran terkini hp nih...
aku sangat2 berminat..


hp nih mampu menggugat kredibiliti iphone


p/s: nk beli hp nih terpaksa "korbankan" simpanan kawen.. haha

Tuesday, March 22, 2011

aku benci rokok ke?


sumpah aku menyampah gila time nak buat entry nih...
bukan aku menyampah dengan abg BA kite nih. aku menyampah pasal mozilla aku nih.. hodoh gila time nak taip entry... menyusahkan btol...
ok2.. berbalik pada segmen abg ben kita nih...dye kate mesti nyatakan KENAPA ANDA BENCI ROKOK ??
so korang rujuk balek kat tajuk entry aku tuh... aku buat "aku benci rokok ke?".  hehe.. nak kata benci tu adalah jugak sbb rokok nih menghabiskan duit aku je... baek aku gunakan duit tu utk belanja awek... hehe...aku x benci rokok sbb aku dh lama sangat kenal rokok nih.. dr masa sekolah dulu.... hehe.. tp aku memang benci kpd perokok yang merokok sambil kendong baby atau merokok dpn budak2... ni dah kategori perokok melampau... rasa nak pijak je otak diorang nih... x reti nak berfikir ke?? huhu...

ok.. sekarang ni aku nak pesan la kat korang yang merokok tu... kalau boleh korang berenti la merokok.. mmg payah tp korang kena kurangkn kuantiti batang rokok yang korang hisap sehari.. last2 nanti boleh jugak berenti... aku lam proses lagi...  buat yang bakal merokok tu harap korang batalkn je la niat suci korang tu... xbest pun merokok sebenarnya... bkn PRIDE lelaki terletak kat batang rokok tu... tu EGO je lebih dan GIAN... hehe

hmm... pendapat aku pasal diorang yang merokok nih?? entah la... susah nk kobar... sbb aku lg kenal ramai yang merokok kecuali yg tidak merokok... so sinopsis tu aku susah nak gtau.. cuba korang alami dan rasa sendiri.. tp korang kena la bercampur dgn org yg merokok dulu baru tau...

takat ni je la aku nak merepek... kalau nak join klik cni.. cepat sblm tengah malam nih...

p/s: mana lak pg rokok aku nih... hehe

Saturday, March 19, 2011

sedihnye...

ala.. dh lame x update blog...
rasa rindu pulak...
tp xdpt la nak melawan rasa rindu aku kat abah, mak along n sayang...
hmm... byk sgt conflict yg dh berlaku..
aku xphm btol la pe yg terjadi..
kdg2 kta rasa kta betul.. tp org len rasa kta salah..
confuse2...
soo aku nak share sebuah lagu utk korang.. aku dedicated lagu ni utk <3 aku...
huuu...





ni aku sertakan lirik skali... hope u all enjoy..


Im sitting here
Thinking bout
How im gon-na do without
You around in my life and how am I
I gon' get by
I ain't got no days
Just lonely nights
You want the truth
Well girl im not alright
Feel out of place and out of time
I think im gonna lose my mind

So tell me how you feel (im lonely)
Are you for real (so lonely)
Do you still think of me (i think of you)
Baby still (are you lonely)
Do you dream of me at night (like i dream of you all the time)
So let me tell you how it feels (its like everyday i die)
Wish i was dreaming but its real (when i open up my eyes)
Let me tell you how it feels (and don't see your pretty face)
I think that i will never love again

I miss your face
I miss your kiss
I even miss the arguments
That we would have from time to time
I miss you standing by my side
I'm dying here its clear to see
There ain't no you, God knows there ain't no me
Don't wanna live, I wanna die
If I cant have you in my life

So tell me how you feel (im lonely)
Are you for real (so lonely)
Do you still think of me (i think of you)
Baby still (are you lonely)
Do you dream of me at night (like i dream of you all the time, so lonely)
Oh let me tell you how it feels (its like everyday i die)
Wish i was dreaming but its real (when i open up my eyes)
Let me tell you how it feels (and don't see your pretty face)
I think that I will never love again

p/s : sedih lg nih..

Wednesday, March 16, 2011

kesian la...

hehe... tdi aku jalan2 baca forum...
klik punya klik terjumpa kisah atok nih...
punya la kesian kat atok tu...
walaupun kisah ni dah lama kuar kat surat khabar..
tp aku nak share jugak kat cnih....
hehe..

al-kisah...
seorang atuk tua a.k.a guru agama dari Baling, Kedah telah disaman di atas kesalahan menunggang motosikal terlalu laju... atuk nih dah berumur 65 tahun... bg korang logik ke atuk yg dah berumur nk bawak moto laju2...? hehe...
pastu kat statement saman tu pulak bg tau yang atok nih bawak moto CC besar....... fuyoh.. caya la tokk...
haha... atok nih mmg hebat..
kalau nk berguru ngan atok nih mesti best punyer..


ni la atok tu


amaacam.. terkujat x korang tgk moto atok tu..heehe...

credit: berita@kosmo.com.my
          cari forum

p/s: atok memang power..

start balik dh...

tuu dia... dh mai dah....
hantu blog dh mai merasuk cek nih...
hahah...
sukahati je haku hentam bhasa ibunda korang..
sorry la sbb aku xreti cakap loghat utara...
tp kalau ada sapa2 yg sudi aja tu pun boleh..
aku 'on' je...
aku nih bru stat nak berblog balek...
2-3 hari lepas aku dok preview je..
aku ade test acount pasal tu la bz ckit...


ngeri

hehe...
kebelakangan nih byk sgat bencana alam yg terjadi kan..
byk sangat dh musibah menimpa...
kalau kat arab bermasalah dengan pemimpinnya...
kat jepun pulak dengan masalah bencana alam nya..
xtau nak cakap apa dh sbb tu sume kuasa tuhan..
kita sbg hamba nih hanya mampu berdoa dan berusaha je kan...
hope negara kita nih dijauhkan dari terjadi benda2 camtu..

p/s:  hanya mampu berdoa....

Sunday, March 13, 2011

reason to smile...

Heart of Gratitude!!!


A blind boy sat on the steps of a building with a hat by his feet. He held up a sign which said: "I am blind, please help." There were only a few coins in the hat.
A man was walking by. He took a few coins from his pocket and dropped them into the hat. He then took the sign, turned it around, and wrote some words.
He put the sign back so that everyone who walked by would see the new words.  Soon the hat began to fill up. A lot more people were giving money to the blind boy.
That afternoon the man who had changed the sign came to see how things were.
The boy recognized his footsteps and asked, "Were you the one who changed my sign this morning? What did you write?"   The man said, "I only wrote the truth. I said what you said but in a different way."  I wrote: "Today is a beautiful day but I cannot see it."  Both signs told people that the boy was blind.
But the first sign simply said the boy was blind.
The second sign told people that they were so lucky that they were not blind. Should we be surprised that the second sign was more effective?

Moral of the Story: Be thankful for what you have.. Be creative. Be innovative. Think differently and positively.  When life gives you a 100 reasons to cry, show life that you have 1000 reasons to smile Face your past without regret.
Handle your present with confidence. Prepare for the future without fear. Keep the faith and drop the fear.  The most beautiful thing is to see a person smiling…  And even more beautiful is, knowing that you are the reason behind it!!!



p/s:  Enjoy your day with a heart of gratitude.

Friday, March 11, 2011

FB a.k.a ???

huhu... korang tau tak entry aku kali nih pasal apa??
nak try teka tak??
apa? facebook?? no no...
bkan facebook la sayang...
faceblog la...
bende nih bru je tdi aku jumpa..
tu pun tyme aku blogwalking kat page orang..
nak tau pe kebende faceblog nih??
xpayah susah2.. korang klik je kat cni...


ni la logo faceblog


kat atas tu aku tempek logo faceblog...
pinky pink lagi.. huhu...
so cepat2 la korang join utk menaikan trafik korang..
okeyh.. adios...

p/s: aku dah join... korang ble lagi??

tak tau la...

Huarrggghh…
Mengantok nye mataku ini…
Tdi dh try nak tdo tp xdapat2…
Ntah pe kejadah la yg bermain kat otak aku nih sampai mcm2 aku terpikir…
Pikir nak beli kete la, beli moto la, fikir nak berbini la… haha
Mcm je la…
Jadi utk melayan mata yg tak leh nak terlelap ni aku buat blogwalking…
Atleast berbaloi la jugak kan…
Sambil menyelam boleh minun air (xde kaitan langsung)..
Kjap lagi kelas aku pukul 10..
Fuh nasib baek xde kelas petang…
Lepas solat jumaat leh la start projek tdo…
Aku rasa aku xleh tdo sbb terlebih tdo siang kot….
Sambil2 aku online nih leh la jugak mengisi perut…
Makan biskut je la…
Nak ke?? Meh sini aku blanje.. haha
Sambil makan biskut tu aku hirup la secawan kopi…
Pergghhh.. layan doe…
Kah2.. ok la.. aku nak sambung buat blogwalking..
Pada sapa2 yg lom tdo tu leh le buzz aku kat blog aku nih..
Adios….



ni bkn aku

p/s : orang lain buat taik mata aku wat taik gigi pulak… -_-‘’

Wednesday, March 9, 2011

yeaaahhh!!

Salam dan selamat pagi kepada pembaca2 blog aku yg setia…
Walaupun jam dh pukul satu, tapi aku anggap ari ni masih pagi..
Haha.. ntah apa2 ntah.. Aku nak post pasal ape ari ni ye?? Korang ada idea x??
Oh ya… aku nk post pasal rock kapak la ari nih.. Kalau korang nak tau, era rock kapak nih famous pada zaman 80an dan 90an…
So sapa2 yg lahir pada tahun tu kira untung la korang dapat melayan era kegemilangan rock kapak nih….
kalau kat M'sia nih grup yang famous dulu ialah BPR, Sweet Charity, Lefthanded, Qiara dan banyak lagi lah...


camni la rock sejati


bukan kat M,sia je yang famous ngan rock kapak nih.... hampir kat seluruh dunia nih famous nang rock kapak... kalau kat M,sia ada Search, kat Indo pula ada Slank.... kat negeri orang puteh pun ada la era rock nih... pesal korang x pcaye??


nih band kat negeri org putih


kalau korang perasan la kan... geng2 rock nih suka sangat pakai seluar ketat?? haha
tp kalau dh ketat sangat susah nk bjalan... kah2...
tp aku mmg minat la kat rock kapak nih...
paling aku minat band Lefthanded, Search, lagu Tiara dll...
kalau korang nk cord guitar lg2 rock nih, tekan je kat cni..
tp bagi yang byak soal tu korang leh g forum pasal rock kapak kat cni..
bagi yang nak dengar lagu pulak.. korang leh la pegi kat cni dan kat cni pun boleh....
so korang layannn... yeaahhhh!!

p/s: hidup mesti ROCK!!!

Tuesday, March 8, 2011

jom layan..

hye... lama dh xbuat entry baru kan...
hari ni aku nak wat post pasal lagu ni....
kalau korang layan rock mesti korang tau pasal lagu nih kn...
lagu bertajuk "she's gone" dr SteelHeart...
mmg best..
menyentuh perasaan.. korang layan je la....





Thursday, March 3, 2011

al-kisahh..

hye sume.... pg nih aku nak crita pasal wanita kehilangan suami dan anjingnya...
tp crita ni aku dpt dr e-mail..
kalau korang dh baca korang layan je la...
hee.. kisah ni dlm bahasa inggeris..
so apa2 pun korang layan je la...



Missing Husband
A woman went to police station to file a report for her missing husband:

Woman: I lost my husband

Inspector: What is his height

Woman: I never noticed

Inspector: Slim or healthy

Woman Not slim can be healthy

Inspector: Color of eyes

Woman: Never noticed

Inspector: Color of hair

Woman: Should be black

Inspector: What was he wearing

Woman: I don't remember exactly

Inspector: Was somebody with him ?????????

Woman: Yes my Labrador dog (Romeo), tied with a golden chain, height 30 inches, healthy, blue eyes, blackish brown hair, his left foot thumb nail is slightly broken, he never barks, wearing a golden belt studded with blue balls, he likes non veg food, we eat together, we jog together.
The woman started crying

Inspector:
Let's search for the dog first!!!!!!! !!!!!!


moral value yg ada dlm cte ni aku pun xtau...
nampak gayanya si isteri lebih sayang kat anjing... hehe.. 


p/s: kesian kat suami tuh... haha

Sunday, February 27, 2011

eleh..

hye... skali lagi slamat petang. hee
ni aku ada crita pasal mangaads aku nih...
dh dekat nak 3 bulan aku pakai bende nih...
bru semalam nak berputik a.k.a ber"income"..
tersengeh jugak la aku tengok dalam acc aku tuh..
xbanyak mana pun..
tp ok la jugak..
niat aku nak berblog nih bkn pasal duit..
tp pasal minat..
duit tu kalau nak masuk aku persilakan jugak..
hee.. walaupun ckit aku tetap gembira...
thanks mangaads..
weeeeee.....

oh no!!

hye sume.. slamat petang..
aku dh lama x update blog nih...
so hari ni aku bertekad nak update blog..
heee... aku nak tanya korang....
penyakit apa kalau kena kat kulit terus kulit kita jadi merah??
hmm?? tau ke x nih...
haha... tp entry ni bkn pasal aku nak berteka-teki ngan korang...
kalau nak berteka-teki tu nanti aku bukak entry lain la...
so.. entry ni aku nak cerita pasal sunburn atau dlm bahasa Malaysia "matahari terbakar"..
haha.. direct translate kot....
heee...
ok.. sunburn nih salu terjadi kat orang asia biasanya..
sebab kulit kita ni x sama ngan kulit org putih...
so xpayah la korang nk berjemur kat pantai tu....
sunburn ni tidak akan menyebabkan penuaan...
sunburn terjadi jika kita terlalu terdedah dengan sinaran UV(ultra violet) bkn ultraman...hehe
tanda2 terjadinya sunburn ialah; kulit menjadi merah walaupun kulit agak gelap, ada bengkak2 kat kulit dan kulit mengelupuh...
cara utk mengelak drpd terkena sunburn ialah:
  • elakkan dr terkena sinaran matahari antara jam 10 pagi dan 4 petang
  • gunakan "sunblock"
  • pakai baju yang berwarna cerah seperti putih (memantul haba)
  • pakai kacamata yg menyerap 90% sinaran UV
 kesimpulannya, jangan la terlalu expose diri anda kat tengah panas..
sayangi diri anda kerana diri anda begitu berharga...
hahaa... adios..

Thursday, February 24, 2011

OPS PIRAMID

salam kpd readers semua....
mesti korang ada dengarkan kejadian yg berlaku kat Mesir sebelum nih..
sapa2 ada saudara kat sana tu jgn la tersinggung dgn post aku nih....
skadar nak berkongsi je dgn korang sume nih...
disebabkan negara Mesir telah bergolak, kerajaan Malaysia dengan pantas telah mengaturgerak operasi menyelamat rakyat Malaysia di Mesir....
operasi tersebut diberi nama "OPS PIRAMID".....
ikuti rentetan cerita di bawah....

From: ishak isa
To: majorNor sulaiman
Sent: Sunday, 13 February 2011 6:11:14
Subject: ops piramid


Dunia dah tau President Hosni Mubarak dah resign....
Revolusi Mesir dah selesai hanya menunggu apa kah pembaharuan yg akan terjadi.

kali ini nak cerita apa yang saya buat semasa berlakunya revolusi ini....

1.  Menjadi sukarelawan  bertugas dalam bilik gerakan yg terletak di tingkat 4 bangunan kedutaan besar Malaysia Kaherah (KBMK)di Mohandessine. KBMK jaraknya kira kira 150 meter dari kediaman kami dan 3km dari Medan Tahrir.

2.Tugas utama menjawab segala pertanyaan dan menyampaikan maklumat kepada  semua pihak termasuk , ibu bapa , pelajar, POTU, Pusat Operasi Armada TLDM ., Lumut dan macam macam......................dan bersedia untuk kena marah, kena  arah, kena kecam, dan ada yg ajar apa yg patut saya buat untuk selamatkan anak anak mereka....... Yang paling saya sedih apabila ada ibu bapa yang marahkan kami kerana beri makan anak mereka makan yg tak sedap...........dan ada anak anak  orang orang yg berada yg terkandas di Airport marah wakil kami kerana beri mereka makan roti dan bukan nya nasi lemak...............sebenar mereka ini dah ada tiket untuk balik ke malaysia  atau pergi holiday  ke Europe. they are not in the evacuation list.......emak bapak depa ni lah yg paling mengada ngada........sombong dan ...................................They have forgotten it was emergency....dalam keadaan kecemasan pun depa mau anak depa di layan seperti biasa...aparaaaaa.

3.Yang hendak di evacuate, majoriti  nya anak anak orang biasa biasa je...so, depa  ikut kita punya arahan  yang di sampaikan melalui wakil pelajar dan pegawai rumah negeri yg berada di Cairo dan Iskandariah.

4. Last Friday 11, Feb  tidak lagi bertugas dan menjalankan kehidupan  seperti biasa.........

5. Ops Piramid ini juga memperlihatkan kelemahan pentadbiran pihak berwajib di kaherah dan juga sikap pegawai yg bertugas di sini.........blaming each other on simple things and personal grievences menjadi isu besar dan accountability kurang.....Pihak pihak  yg datang  dari malaysia  lebih banyak menggangu dari membantu......................................

Walau bagaimanapun,  semuanya dah selesai , I am glad that I was one of them who make Ops Piramid a success.....................

major Ishak in cairo.

untuk melihat gambar korang klik je kat cni...

credit:XNURIPILOT